Multiple Skleroz

Kişilerin bağışıklık sistemindeki bozukluğun, beyin ve omurilikte bulunan ve mesajları taşıyan sinir lifleri etrafındaki koruyucu kılıflara(miyelin) saldırısı sonucunda “plak” adı verilen hasarlı bölgelerin oluşmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. Multiple skleroz, genellikle 20-40 yaşlar arasında ve bayanlarda daha sık görülür.

Multiple Skleroz Belirtileri

  • Yorgunluk
  • Vücudun değişik bölgelerinde özellikle gövdede, yüzde, kollar ve bacaklarda uyuşukluk, karıncalanma, güçsüzlük
  • Denge ya da yürüme bozukluğu, baş dönmesi
  • Dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları
  • Mesane ve bağırsak problemleri
  • Görmede bulanıklık veya çift görme
  • Düşünme, bellek ve konsantrasyonda zorluk yaşama
  • Depresyon, kaygı bozukluğu Kişide daha önce var olmayan bir nörolojik bulgunun varlığında hasta nöroloji uzmanına başvurmalıdır.

Tanı hastanın anamnezi alındıktan ve nörolojik muayenesi yapıldıktan sonra MRG, bos incelemesi ve diğer hastalıklar ekarte edildikten sonra koyulur. Multiple skleroz tedavisi; erken dönemde ve multidisipliner yapılmalıdır. Erken başlanan tedaviyle hasar ve atak sayısı azalır.
Nöroloji uzmanı tarafından akut atak sırasında ve MS hastalığının kötüye gitmesini önlemek için birçok ilaç kullanılmaktadır. Otoimmün bir hastalık olan MS için kişiye özel diyet ayarlanmalı ve gerekli yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır.

MS, kronik ilerleyici bir hastalık olduğundan yaşam kalitesini arttırmak, kas gücünü korumak, yorgunluğu azaltmak ve bağımsız olabilmeyi sağlamak için rehabilitasyona ve iş meşguliyet tedavisine erken dönemde başlanmalıdır. Akupunktur ile MS.li hastaların şikayetleri hafifler, yorgunluk ve nöropatik ağrı azalır, depresyon ve kaygı azalarak yaşam kalitesi artar.

Ozonterapi hem immünmodülatör etki yapar hem de bağışıklığı arttırarak faydalı olur.

Multiple skleroz hastalığının kesin bir tedavisi olmasa da, kişiye özel diyet, rehabilitasyon programı, yaşam tarzı değişiklikleri, akupunktur, ozon, nefes teknikleri ile yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.